torstai 11. lokakuuta 2018

Nimi on enne

Looginen päättely on joskus tylsää. Iloitellaanpa vähän perusteettomilla ajatuksilla! Ihmiset lukevat muotilehtiäkin. Niissähän kerrotaan sellaisa totuuksia kuin että sinisten farkkujen kanssa ei saa käyttää mustia kenkiä. Ja miksei saa? Minä ainakin teen niin. Väite on jollain tapaa esteettinen. Olen jopa yrittänyt vähän opiskella vähän estetiikkaa. Ainoa, mitä ymmärsin, on, että alan akateeminen kirjoittelu on vaikeasti lähestyttävää metaforaa alusta loppuun. Ehkä minä en vain ymmärrä. Vaan enhän minä ymmärrä, jos vertauskuvia selitetään vertauskuvilla. Se estetiikasta tältä erää.

Tämän tekstin aihe on etunimiin liittyvät assosiaatiot. Aiheesta on muuten kirjoitettu gradukin, mutta se on tylsä - ja varmasti perustellumpi kuin tämä teksti. Siinä kerrotaan, millaisia ikään ja muihin helposti todennettaviin seikkoihin liittyviä ajatuksia ihmisten etunimet herättävät. Kaikki, mitä kirjoitan nimimielikuvista, on silkkaa subjektiivista höttöä. Olkaa hyvät!

TIMO on homo. Tunnen kyllä parikin Timoa, jotka eivät ole homoja. Istuin Noora-kollegani ja hänen miehensä Jussin kanssa teekupposten ääressä. Jussi kertoi olleensa jollain työreissulla Hokkasen Timpan kanssa. Repesin nauramaan, lapsellinen kun olen. Nooralle jouduimme yksissä tuumin selittämään nauruni syyn.

PENTTI on myös homo ja muutenkin perverssi. Hirvosen Penaa en tunne. Junttikin hän on. Erään ammoin kuolleen sukulaismieheni etunimet olivat Pentti Jukka. En toki tahdo tämän enempää loata kuolleen miehen muistoa. Tai lokaan sittenkin: muistan hänen olleen jotenkin hermostunut. Hänen lapsensa, joita olen harvoin tavannut, vaikuttavat oikein mukavilta ja kaikkea muuta kuin hermostuneilta, saati sitten junteilta.

VELI ajaa punaisella Toyota Hiacella. Muudan lähiomaiseni ihmetteli, miksi räjähdin nauramaan lukiessani Nettiautosta myynti-ilmoituksia. Punaista Hiacea kaupitteli Vellu Pirinen. Jopa ilman hinausköyttä kyseinen, kulunut ajokki toi mieleen käytetyn kuukautissuojavälineen.

MIKA ei ole homo. Hän on transvestiitti. Ala-asteella luokallani oli parikin mikaa, ja toinen heistä oli jotensakin kauniskasvoinen poju. Olen joskus joutunut selittämään jonkin indoeurooppalaisen kielen puhujalle, että vaikka nimessä on kansainvälisesti kohtalaisen yleisessä käytössä oleva feminiinin pääte -a, suomessa kyse on miehen nimestä. Myös Marika on lähes transvestiitti tai homoseksuaali. Hänet pelastaa vain se, että nimi on MariKa, ei MariCa. Assosiaatiossani on se vika, että vaikka naisetkin periaatteessa voivat olla transvestiitteja, miestenvaatteisiin pukeutunut nainen ei herätä juuri mitään ajatuksia. Enkä minä oikein pidä naisten välistä homoseksuaalisuuttakaan minkäänlaisena asiana... naiset nyt ovat sellaisia. Sellaisia.

JOONAS on epäonninen kalamies. Hän meni merelle, mutta valaskala söi hänet. Tämä assosiaatio on ihan tylsä, koska tässä ei ole mitään suorasukaisen seksuaalista. Mutta onhan siinä edes tuo Joo-alku. Ehkä Joonaat ovat lestadiolaisseurojen joo-miehiä. Nas ei tarkoita mitään, paitsi jos sen googlaa. Silloin se on tuhannen asian lyhenne. 

Ja otetaas sitten naistennimiä jo mainitun Marikan lisäksi. (Anteeksi, Marika, tämä ei ollut mitenkään kauhean henkilökohtaista!)

EMMI on pihtari. Jos emmin, en lemmi kanssa Emmin, en myöhemmin enkä nyttemmin. Jos Emmi ei pihtari olekaan, niin ainakaan hän ei tee aloitteita.

EMMA myy alkossa viskiä. Hän näyttää ihan Slot-yhtyeen laulaja Nookielta, ja on siis sangen kaunis nuori nainen. Emma on siis vähän alkoholismiin taipuvainen nuori sympaattisen näköinen nainen. Oi Emma, Emma, oi Emma, Emma... joo. Ei siitä enempää. Tai ehkä Alkon myyjättärien ominaisuus on sittenkin huomattava kohtuullisuus.

SARI on viisikymppinen myyjätär, jolla on voimakas meikki. Elämäni ensirakkaus oli Pikku-Sari. Olimme kaksivuotiaita. Rakastuin Sariin, koska hänellä oli kukalliset kurahousut ja minun kuvani silmissään!

MINNA on silmälasipäinen sairaanhoitaja, joka kuuraa itseään maanisella vimmalla. Hiukset törröttävät ruutikuivina ja iho rutisee nivelten kohdalta. Muutoin Minnat ovat oikein sympaattisia, ja he ovat naimisissa insinöörien kanssa. Lisäksi yksi tuntemani Minna rakastelee säännöllisesti ystävättärensä kanssa, ja hänen miehensä kiihottuu siitä.

PÄIVI on enemmän tai vähemmän pullea, iloluontoinen nainen, josta pitävät erityisesti heitä itseään nuoremmat miehet. Lisäksi Päivit rakastavat koiriaan jopa enemmän kuin miehiään. Nuorena Päiveillä oli vaalea tukka, joka sitten teini-iän myötä ruskeanharmahtui tavalliseen suomalaiseen sävyyn. Nuoruuttaan he ylläpitävät värjäämällä hiuksiaan yhä vaaleiksi, mutta antamalla niiden takkuuntua.

Nonih. Ei enempää tätä. Olikohan tässä edes mitään huumoria? Ehkä oli, minua naurattaa lapselliset alapäänjutut paljon enemmän kuin toisten ihmisten henkilökohtainen solvaaminen.

Ei kommentteja: