torstai 8. maaliskuuta 2012

Mukavuusalue

Mukavuusalue on ilmestynyt kielenkäyttöömme. Se on metafora, joka tarkoittaa niitä elämän aloja, joilla on mukavaa ja helppoa. Sanan käyttö on kuitenkin kovin negatiivinen. Olen nähnyt sitä käytettävän vain mielipidekirjoittelussa. Poikkeuksetta on vaadittu joitakin muita poistumaan mukavuusalueeltaan kirjoittajaa miellyttääkseen.

Mukavuusalueeltahan kukaan ei poistu. Ihmiset eivät vapaaehtoisesti tee mitään epämiellyttävää. Ilmauksen ainoa sisältö on syyttää toisia helpon elämän tavoittelusta. Joskus on kuitenkin pakko tehdä epämukavia asioita ja toisinaan kärsii rajustikin. Ankarinkin hedonisti joutuu aika ajoin poistumaan mukavuusalueeltaan, koska elämä ruukaa olla kelju toisinaan. Lisäksi itse kunkin mukavuusalueet ovat erilaisia. Siedämme eri asioita eri tavoin. Onko minun tarpeen jaaritella laajemmin elämän epämukavista puolista. Sen sijaan en sanoisi mukavuusalueelta poistumiseksi sitä, että tekee sillään epämiellyttäviä asioita saavuttaakseen jotakin toivomaansa. Mukavuusalue on siis jotakin, jolla on tekemistä motivoitumisen tai motivoitumattomuuden kanssa. Kuten typerät tv-sarjat osoittavat, jotkut ovat valmiit syömään vaikka paskaa saadakseen edes mahdollisuuden voittaa kohtalaisen rahasumman.

Aavistin ensi näkemällä, että sanasta tulee jonkinlainen muoti-ilmaus. Sitä se on jo, vaikkei ole ainakaan vielä noussut aivan pintamuotiin. Toivottavasti joku mainosmies vesittää sen mahdollisimman pian. Hästens-moottorimukavuusalueen sijauspatja esimerkiksi pistäisi sanan kummasti ruotuunsa.

Omia mukavuusalueitani ovat muiden muassa Atlantti, kun tuulee yli 20 metriä sekunnissa, helteinen, vetinen suo ja voimakkaasti virtaavaa vettä peittävä hauras jääkalvo.

Harvemmin sijaan mukavuusaluettani aamuisin, vaikka sijattuna se näyttää mukavammalta. En motivoidu eli olen laiska.

Vastatakseni puheluusi en viitsi nousta mukavuusalueelta.

Täydelliseltä mukavuusalueelta ulottuu herkuilla täytettyyn jääkaappiin.

On olemassa etä- ja lähimukavuusalue. Lähimukavuusaluetta on kaikki se pehmeä ja miellyttävä, joka ei hierrä ja joka sallii ihmisen ainoan asennon, eli makaamisen. Etämukavuusalueeseen kuuluu myös jääkaappi, sauna ja suihku, mahdollisesti henkilökohtaisen moottorinelipyöräkulkuneuvon sisätilat, lentoaseman business lounge, jos siellä saa olla yksin tai valitsemassaan seurassa ja niin edelleen.

Ensi- ja viimekädessä ainoa henkilökohtainen mukavuusalue löytyy, kun asettuu selälleen omalle lähimukavuusalueelleen, johon joku on juuri vaihtanut lakanat. Sen jälkeen oikaistaan kädet ja annetaan niiden levätä vartalon suuntaisina, kämmenet lakanaa vasten tovi aivan rauhassa. Lopulta aletaan taivuttaa kyynärniveltä niin, että käsi alkaa kääntyä kohti napaa kämme yhä alas päin. Liike pysäytetään noin vaaksan mitan ennen napaa. Mukavuusalue, se on siinä!

Ei kommentteja: