perjantai 30. joulukuuta 2011

Valkokulta

Olen ihmetellyt valkokultaa. Valkokulta on siis metalliseos, jossa on kultaa ja palladiumia. Lisäksi korut on yleensä päällystetty rodiumilla, ja ne näyttävät hopeisilta.

Hopea taas on halvempaa kuin kulta.

Ymmärrän kultakorun arvon. Minusta ei ole tuomittavaa osoittaa arvokkaita asioita arvokkailla symboleilla. Jos joku pitää kihlautumista tärkeänä asiana ja haluaa näyttää sen kultaisella sormuksella, kyseessä ei taatusti ole pröystäily. Mutta valkokulta? Ostaa muodikas valkokultasormus ja sitten joutua selittämään, että tämä sormus näyttää halvemmalta metallilta, mutta on se oikeasti kultaa. Ja palladiumia ja rodiumia. Ihan yhtä arvokasta kuin se kultasepänkulta, jossa on joukossa hopeaa tai kuparia tai mitä lienee, ja joka on arvokkaan näköistä.

Kyse on keisarin uusista vaatteista, kun kerran pitää selittää, että esine on arvokkaampi kuin miltä se näyttää. Pidän tässä avoimesti itseäni muita parempana ja sanon, että jos hankin jotakin erityisen arvokasta, haluan että muutkin tajuavat sen arvon selittelemättä. Kun erehdyn pistämään ylleni näkymättömästä kankaasta tehdyt vaatteet, voin käyttää valkokultaista korua.

Ei kommentteja: