perjantai 10. kesäkuuta 2011

Muuta kauppaan

Kuluttamisesta on tullut elämän tärkein asia tuottamisen sijaan. Se siis kannattaa tehdä helpoksi. Ajattelin perustaa uudenlaisen asumismuodon, tavaratalon ja asunto-osakeyhtiön yhdistelmän. Päiväsaikaan tavaratalo toimii tavallisena tavaratatalona, mutta sulkemisajan jälkeen asukkaille aukeaa huikea tavarataivas, jossa voi rauhassa sovitella vaatteita, vertailla taloustavaroita ja napsia makupaloja hyllystä. Aamuyön tunteina voi salakähmäisimmät nähdä taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Arton sovittelemassa itselleen stringejä naisten pukukopeissa ja kolmannen kerroksen diplomi-insinööri Niemisen pelmahtelevan myymättömällä Hästens-sängyllä uuden rakastajattarensa kanssa.

Idea kuitenkin on se, että yhteiskunnassamme syntyy jatkuvasti lisääntyvän kurjuuden vastapainoksi myös aikaisempaa kulutuskykyisempiä perheitä. Tarkoitus on vähentää kulutuksen esteitä, kuten aukioloaikojen aiheuttamia rajoituksia ja henkilöstökustannuksia. Nykyiselläänhän sunnuntaiaukiolot ovat paitsi käytännöllinen, myös poliittinen kysymys. Rajoittuneet vasemmistolaiset näkevät aiheekseen rajoittaa vapaita markkinoita pyrkimällä eri tavoin hidastamaan kaupankäyntiä. Se taas on ristiriidassa sen seikan kanssa, että kuluttaminen ja ostostenteko on kauan sitten lakannut olemasta välttämättömien materiaalisten tarpeiden tyydyttämistä. Pääosinhan ostaminen on ajanvietettä ja elämäntapavalintojen toteuttamista. Sitä ei ole syytä verrata vanhakantaisen moralismin tarkoittamaan työntekoon. Kulutus on se joka pitää tämän yhteiskunnan pyörimässä. Lisäksi kuluttamamme materia on pääosin tuotettu etäisissä, köyhissä maissa, joiden asukkaat saavat kulutuksemme myötä elantonsa. Lisäksi elämäntapamme ylläpitää monimutkaista kuljetusjärjestelmien verkostoa, joka myös on kansainvälisesti merkittävä työllistäjä. Tavaratalon ja asumisen yhdistäminen on tämän kulttuurin huippu, jossa kaikki tukkumyynnin jälkeiset esteet minimoidaan laadusta, mukavuudesta ja helppoudesta tinkimättä. Ostaminen tämän yhtiön asukkaille on helpompaa kuin mikään, eikä sitä varten tarvitse lähteä sateisille kaduille eikä varsinkaan kärsiä halpakauppojen muovisesta ja pahvisesta ilmapiiristä. Tavarataloasumisen atribuutteja ovat tyyli ja tasokkuus.

Yhtiön osakkaita ovat asukkaat, ja tavaratalon liikevoitto kattaa asumisen. Asukkaat maksavat tietenkin osakkeensa ja muodollisen yhtiövastikkeen, jonka vastineeksi kuitenkin saa tehdä tietyn määrän ostoksia ilman eri maksua. Nykyaikaiseen kulutuskulttuuriin ei kuulu jokaisen pikkuostoksen puntarointi, sillä tavarataloasukkaat eivät ole kiinnostuneet tavaran hinnasta vaan sen todellisesta arvosta. Jos asukas saa yllättäviä hiihtolomavieraita, heidät voi yllättää vuodenaikaan nähden ennakkoluulottomilla rapukekkereillä: tarpeet on haettavissa suoraan oman talon elintarvikeosastolta.

Yhtiön kustannukset mitoitetaan niin, että nelihenkisen perheen asuminen yhtiön keskikategorian asunnossa maksaa noin 4500 euroa kuukaudelta. Sillä rahalla saa tilavan asunnon ydinkeskustan tyylikkäässä talossa, yhden autopaikan lämpimässä autohallissa, ja noin 1000 euron ostokset. Loput asumisen kustannuksista katetaan tavaratalon liikevoitolla, ja jos tuotto on ollut korkea, yhtiön asukkaat voivat saada lisäetuja. Toisaalta, osa liikevoitosta sijoitetaan yhtiön tulevia kustannuksia, kuten remontteja varten.

Osakkeen hinta määräytyy yhtäältä yhtiön perustamiskulujen mukaan, toisaalta se määritellään tasokkaiden asukkaiden vaatimusten mukaan. Näennäisesti edulliseen mutta tyylikkääseen asumiseen osallisiksi halutaan laatu- ja merkkitietoisia ihmisiä, jotka arvostavat yksilöllisyyttä. He seuraavat aikaansa ja työskentelevät vapaa-ajallaankin yhteiskunnan rakentamiseksi kulutuspäätöstensä lisäksi mm. harrastuksissaan. Paitsi että he eivät enää halua kuluttaa aikaa matkoihin ostoskeskuksiin, he odottavat myös saavansa rahoillaan laatutuotteita ja uusinta muotia. Niinpä heillä on uutuuksien etuosto-oikeus, ja vastikkeeseen sisältyvän ostosrajan ylittävät hankinnat he voivat tehdä tuntuvasti ulkopuolisia asukkaita edullisemmin. Tuotteesta riippuen alennusprosentti vaihtelee 10 ja 50 välillä. Edustavan elämän ei siis tarvitse olla kallista, koska elämäntapavalinta rahoittaa itseään. Asukkaan ansiotuloista kuluu asumiseen hiukan enemmän kuin muualla, mutta päivittäiset kulut pienenevät ja varsin lyhyellä aikajaksolla omaisuutta alkaa kertyä tai sitä voi käyttää entistä jouhevammin, tehokkaammin ja tarkemmin esimerkiksi lomamatkoihin, moottoriajoneuvoihin ja tai harrastuksiin.

Ei kommentteja: