perjantai 6. elokuuta 2010

Palkka

Minusta siivoajan pitäisi ansaita 4000 - 6000 euroa kuukaudessa, paitsi jos siivoa vessoja, niin 8000 euroa kuukaudessa olisi sopiva palkka. Liikennelentäjälle voisi kuulua pari tonnia kuussa, ikä- ja muine lisineen 3000. Lääkäri voisi ansaita vaikka 2500, paitsi jos on hallinnon vastuuta, niin 2700. Museolaivan apupoika voisi tienata vaikka 2900 euroa kuukaudessa.

Ja miksi?

Miksi muka ei?

Miksei työmarkkinoilla päde ne paljon paasatut markkinoiden lait: hinta määräytyy kysynnän mukaan. Kuvittelisin että isojen ja kalliiden lentokoneiden lentäminen olisi hohdokasta työtä. Sitähän monet tekisivät ihan ilmaiseksikin. Minäkin. Enkä usko minkään vertaa, että työn kuormittavuus tai vastuullisuus on mikään varteenotettava palkkaperuste. Lentokoneessa lentäjä istuu siellä koneen nokalla, perämies oikealla ja kippari vasemmalla. Millä todennäköisyydellä liikenne- tai muu ammattilentäjä päsäyttää koneen vuorenseinään sen seurauksena, että palkka pudotettaisiin kymmenesosaan nykyisestä ja autoetu poistettaisiin? Eiköhän se lentojätkä ihan omankin henkensä takia väistele vuoret ja ankarimmat ukkosmyrskyt.

Entä lääkäri? Siellä niitä korkeasti palkattuja herroja istuu lasareteissa valkoisissa takeissaan ruinaamassa, kuinka raskasta työ on ja kuinka mitätön on siitä saatava korvaus vaivaan nähden. Puolitetaan liksa, palkataan tuplamäärä lekureita. En nimittäin usko, että hoito siitä huononee. Vai ihanko oikeasti lääkärit uskovat, että vuorokauden valvonut koliikkivauvan kaksinhuoltajaisä on vielä työviikon viidennen vuoron kestäessä siinä kunnossa, että pystyy määräämään ihmisille potentiaalisesti hengenvaarallisia myrkkyjä jotenkin järkevästi. Luulisi lääkärien (niin! tosiaan! juuri heidän!) tietävän kuinka valvominen vaikuttaa ihmisen suorituskykyyn etenkin vaativissa tehtävissä. Minusta asia olisi ihan yksinkertainen: lääkäriksikin haluaa moni ihan siitä syystä että arvostaa lääkärin työtä. Alalta vain hittoisiin ison palkan takia sähläävät ja kunnon väki tilalle! Jos joku lisensiaatti tai tohtori määräisi perusteettomia lääkityksiä tai sairaslomia väsymyksen tai sen sellaisen takia, hänen sietäisi saada kunnon nuhtelu. Ja välinpitämättömyydestä tai rahanahneudesta tehdystä virheestä pitäisi langettaa ankara rangaistus ja korvaus.

Jos olisi huutokauppa, jossa kaupiteltaisiin töitä, niin kukahan sen yksitoikkoisen siivoojanhomman haluaisi? En usko, että moni. Joten kun hauskeammat hommat presidentistä yläasteen lehtoriin (1712,347 € kuukaudessa + pakollinen kesätyöskentely kaupungin muissa tehtävissä, paitsi vuosiloman ajan), olisi jaettu, jäljellä olisi ns. paskaduunit. Tylsät, raskaat, likaiset, hävettävät ja jopa ihmisarvoa alentavat (puhelinmyynti, 12 000 euroa kuukaudessa + proviisio, 145 prosenttia myytyjen tuotteiden arvosta) myytäisiin tehtäviksi jäljellejääneille ihmisille melkoista rahallista korvausta vastaan.

Ei kommentteja: