tiistai 24. elokuuta 2010

Kaupunki ja sen nimi

Kun Paraisten kaupunki sekä Nauvon, Korppoon, Houstakrin ja Iniön kuntien liittämistä suunniteltiin, käytiin syntyvän kaupungin (sic!) nimestä melkoista kränää. Esillä oli ainakin koko syntyvän kaupungin nimeäminen Merikruunuksi. Parainen oli myös ehdolla, mutta naapurisopusyistä se ei miellyttänyt ulomman saariston asukkaita. Lopulta saatiin aikaiseksi melko hankala ja kankea Länsi-Turunmaa.

Yhä naurattaa tuo kaupunki. Että kun on uloimman luodon ulkomerenpuoleisella rannalla, jossa ei näy kuin horisontti ja etäällä toinen luoto, on edelleen kaupungissa. Vaan saattaahan sielläkin yhdenlainen liikennevalo vilkuttaa punaista, keltaista tai vihreää. Joskus tosin aika etäällä. Ja valon väri voi usein myös olla valkoinen. Sinistä valoa sielläkään harvemmin näkee, mustasta puhumattakaan.

Ajattelisin kuitenkin, että nimeksi voisi ottaa jotakin muuta kuin Turun läntistä peräkylää tarkoittavan nimihirvityksen. Parainen on jotenkin aina ollut saaristolaisille mantereen etäpesäke, jossa on ollut sellaiset välttämättömät palvelut kuin Alko ja poliisi. Mantereen asukkaille Parainen taas on ollut saariston etäpesäke, jossa puhutaan ruotsia ja suomea kykyjen, tyylin ja mielleyhtymien mukaan sekoittaen, mutta jonne kuitenkin on päässyt melko vaivattomasti autolla. Jotenkin parainen ei ole ehtaa saaristoa vieläkään. Ainakaan sinne pääsy ei edellytä jonottamista autolautalle.

Kun nyt Alko on avannut myymälän Nauvon entisen kunnan nykyiseen kirkonkylään ja poliisia ei kuitenkaan saa hätiin, niin asiaa voisi tarkastella jotensakin maantieteellisemmin. Kuntahirvitys pitäisi mielestäni nimetä uudelleen sen maantieteellisen keskuksen mukaan, ja huomioida nimessä koko aulueen identiteettiä paremmin kuvaavan keskustaajaman nimi. Ja jotta ei vastaisuudessakaan unohdettaisi sitä että nykyisessä cityssä on yhdistynyt toisiinsa monta kuntaa, olisi hyvä lisätä nimeen jokin tuota yhtymistä kuvaava osa. Nimen perusteella kunnan vaakunaan voisi piirtää joitakin valikoituja, seudulle ominaisia työkaluja, kuten Wickströmin keskimoottori ja sitten vaikka isorysä. Peräti kaupunkilaisia kamppeita, eikö! Ja jo syntyneen yhdyskaupungin nimihän olisi tietenkin Nauvostoliitto.

Ei kommentteja: