perjantai 5. joulukuuta 2008

Kaikkien alojen asiantuntemus, minimaalinen oppimäärä

Toimittaja Juhani Mäkelä tuli tunnetuksi kaikkien alojen asiantuntijana. Siinä virassa hän esitteli uusia ja yllättäviä näkökulmia milloin mihinkin. Katselin näitä blogitekstejäni ja totean kulkevani hänen jalanjäljissään. Tuotantoni tosin on vielä kovin suppea, julkisuutta ei ole enempää kuin tässä blogissa ja lisäksi höystän näitä juttujani milloin millaisellakin kuvamateriaalilla. Tuo oppi-isäni höysti juttujaan lähinnä seisomalla televisiokameroiden edessä jossakin. Ja koska mainitsin Juhani Mäkelän, lienee syytä mainita myös toinen Mäkelä, nimittä Matti, esseekirjailija ja oikeastaan tärkeimmän akateemisen opintieni opettajan nykyinen aviopuoliso. Näille Mäkelöille olen velkaa tästä kotikutoisesta asemastani.

Olen juuri esiintynyt kansainvälisen ydinasepolitiikan asiantuntijana. Olen myös leikkinyt suhteellisuusteoreetikkoa, tai sanoisinko että suhteettomuusteoreetikkoa. A. Einsteinin tekstejä olen lukenut lähinnä sitaatteina sieltä sun täältä. Lisäksi olen toiminut hurjapäisenä liitokonelentäjänä, eutanasia-asiantuntijana, etiikantutkijana ja etenkin moralistina sekä itse Jumalan viransijaisena. Hänen tekstejään olen lukenut paljon enemmän kuin Einsteinin. Varsinaine leipälajini, kulttuurintutkimus, loistaa poissaolollaan. Tai oikeastaan asia on niin, että tiedän siitä niin paljon, ettei minulla ole särmää esittää siitä blogitekstiin mahtuvia ajatuskokoelmia. Valitan, onneksi.

Miten pääsee edes kotikutoiseksi kaikkien alojen asiantuntijaksi?

  1. Opetellaan kirjoittamaan jos-niin -virkkeitä eli osoittamaan asoiden välisiä yhteyksiä
  2. Selvitetään edes joitakin asioita edes jostakin, että on edes joku auktoriteetti, johon viitata. Lienee syytä mainita, että mikään ns. fakta ei ole fakta, paitsi koska joku varteenotettavana pidetty on niin sanonut. Esimerksiksi painovoima vallitsee, koska Newton ja Einstein ovat jotakin sen suuntaista maininneet. Herroja N ja E pidämme niin sanotusti viisaina, joten uskomme heitä. Muutoin uskoisimme kai yhä, että esineet putoavat, koska se on niiden luonto. Siitä huolimatta lentokone olisi voitu keksiä. Ajattelisimme vain, lentokone on kone joka määrätyin ehdoin voittaa putoavan luonteensa.
Asiantuntemisiin!

Ei kommentteja: